Skip to main content

Surgery on a forest’s edge: Vancouver General Hospital’s new perioperative suite will evoke nature through innovative design

18/10/2019

 The surgical journey starts at the registration desks divided by translucent glass for patient privacy.

Could surgery feel like a walk in the park? Vancouver General Hospital staff and physicians are planning on it.

"We're fortunate to live and work in one of the most beautiful cities in the world. We're surrounded by the ocean and mountains and we want to bring the beauty of the province indoors," says Carlie King-Hilliard.

The perioperative nurse clinician is one of a team of nurses, anesthesiologists, surgeons and leaders who've collaborated on the interior design for the new perioperative suite under construction at VGH. On schedule to open in January 2021, the suite will add 16 universal operating rooms, a 40-bed pre- and post-operative care unit and much more to our Phil and Jennie Gaglardi Surgical Centre for better access to surgical care.

"We're focused on creating an inviting, calming and caring environment for patients, families, staff and learners," says Carlie. 


Universal bays in the Perioperative Care Unit will accommodate the daily shift in activity from morning to afternoon as surgeries are completed.

Inspired by the west coast

Using evidence-based design principles, Carlie and her colleagues collaborated with an interior designer and chose a theme they dubbed "edge of the forest".

The design's palette uses our west coast's natural and calming tones of greens, blues, whites, greys and browns. Graphic icons on wayfinding and other signage will distinguish patient areas (represented by a mountain) from staff work spaces (represented by trees).

"We wanted to create a clean, minimalistic environment, that's light, bright and airy," says Rhonda Richards, patient services coordinator, Perioperative Care Centre.

It's no wonder almost 75 per cent of staff and physicians recently surveyed say they're excited to work in our new perioperative suite in 2021.

Learn more

Check out a preview of the new perioperative suite

    

SOURCE: Surgery on a forest’s edge: Vancouver General Hospital’s new perioperative suite will evoke nature through innovative design ( )
Page printed:

Copyright © Vancouver Coastal Health. All Rights Reserved.