Skip to main content

Sechelt Hospital

Sechelt Hospital is a unique facility within BC. The new hospital was designed to help improve patient care and minimize the site’s carbon footprint. The hospital’s land was a gift from the Shíshálh First Nations people, and the design process included extensive consultations with their Elders.

How are we improving patient care?

The hospital includes new features to help improve patient care and minimize the transmission of infection between patients.
Some of these new features include:
  • Single occupancy rooms for all patients.
  • Operable windows in clinical and patient areas to help with natural ventilation.
  • Point-of-care stations at each inpatient room that allow supplies to be loaded from the corridor side of the room and accessed from the inside.

How are we minimizing our carbon footprint?

It was important to focus on green initiatives with the new design of the hospital. We work hard to contribute to BC’s carbon neutral public sector and have been carbon neutral for two years in a row.

Some of the design changes to Sechelt Hospital include:
  • Encouraging staff and visitors to travel to the hospital in environmentally-friendly ways
  • Lighting reduction strategies
  • Installation of a green roof
  • Improved water efficiency
  • Energy conservation measures
  • Waste management program
Full details of our green initiatives can be found in the report.
SOURCE: Sechelt Hospital ( )
Page printed:

Copyright © Vancouver Coastal Health. All Rights Reserved.